สวยออนไลน์ ภัยยุคใหม่ที่ควรระวัง

Sense of Beauty Published: Oct 2013

ในปัจจุบัน ต้องยอมรับว่าอินเตอร์เน็ตคืบคลานเข้ามาเป็นส่วนหนึ่งของชีวิตเราอย่างเลี่ยงไม่ได้จริงๆ จะเสียภาษี สอบถามเส้นทาง นัดพบแพทย์ หาแฟน หรือช็อปปิ้ง อินเตอร์เน็ตก็เข้ามามีบทบาทร่วมไปเสียทุกเรื่อง แต่มีอยู่เรื่องหนึ่งที่ชวนให้หมอรู้สึกเป็นห่วงสุขภาพผิวของสาวๆชาวไทย นั่นก็คือการแพร่ระบาดของเทรนด์สวยสั่งได้ออนไลน์ ไม่ว่าจะเป็นเครื่องสำอาง ผลิตภัณฑ์บำรุงผิว หรือแม้แต่วิตามินและอาหารเสริมต่างๆ เพียงเลือกแล้วคลิกๆๆๆ ความฝันที่จะกินทานวดพอกแล้วสวยขาวทันทีเหมือนใช้แอพ Camera360 ก็จะถูกส่งไปรษณีย์มาถึงบ้านทันที

แต่คำถามคือ…มันเป็นเพียงความฝันลมๆแล้งๆหรือเปล่า?

ครีมทาแล้วผิวขาวในชั่วข้ามคืน?

สารที่มีความสามารถในการยับยั้งการทำงานของเม็ดสีนั้นมีอยู่จริง แต่ยับยั้งได้เพียงบางส่วน และใช้เวลาหลายสัปดาห์กว่าจะเห็นผล ครีมที่ใช้แล้วขาวได้ในชั่วข้ามคืนนั้น ต้องระวังให้มากว่าอาจมีสารอันตรายปรอทแอมโมเนีย ซึ่งทำให้ผิวขาวไว แต่เกิดพิษเฉียบพลันคือหน้าบวมแดง คลื่นไส้อาเจียนได้หากรับไปในปริมาณมาก และเกิดพิษเมื่อใช้ต่อเนื่องคือ ผิวกระดำกระด่างแบบถาวร ภาวะเลือดจาง เป็นอันตรายต่อตับและไต

ส่วนสารอันตรายตัวที่สองในครีมผิวขาวออนไลน์คือ ไฮโดรควิโนน ซึ่งเป็นสารควบคุมที่ต้องสั่งจ่ายโดยแพทย์เท่านั้น เพราะมีผลเสียสำคัญคือทำให้เกิดฝ้าถาวรได้ โดยเฉพาะในความเข้มข้นสูงๆ ซึ่งแน่นอนว่าผู้ผลิตที่อยากให้ขาวเร็ว ย่อมใส่ความเข้มข้นสูงๆ เพื่อหวังผลระยะสั้น แต่ไม่สนใจว่าจะเกิดผลเสียถาวรในระยะยาวกับผิวผู้ใช้หรือไม่

สารอันตรายตัวที่สามคือ ยาในกลุ่มสเตียรอยด์ สาเหตุที่ผู้ผลิตนำยาในกลุ่มนี้มาใส่ลงในครีมเพราะใช้แล้วจะส่งผลให้ผื่นแดงลดลง สิวหาย หน้าดูผุดผ่องเร็ว แต่ปัญหาคือ หยุดใช้ครีมไม่ได้ หยุดเมื่อไรหน้าจะยับเยินยิ่งกว่าเดิมคูณสิบเท่า และการใช้ต่อเนื่องนานๆ ก็ส่งผลให้ผิวบางลง บางลง เส้นเลือดฝอยชัดขึ้น หน้าแพ้ง่ายขึ้น และผิวเสียถาวรในที่สุด

และน้องใหม่มาแรงอีกตัวที่กำลังเป็นที่นิยมคือ โดสเร่งขาว ซึ่งทางผู้ผลิตอ้างอิงว่าใช้ร่วมกับครีมอื่นๆ จะช่วยให้ผิวขาวไวขึ้น แท้ที่จริงแล้วโดสเร่งขาวนี้ไม่ใช่ของใหม่เลย แต่เป็นกรดหลากหลายชนิด มีทั้งกรดในแบบที่ทางการแพทย์ใช้ แต่ในความเข้มข้นที่สูงและเป็นอันตราย และกรดอันตรายที่แม้แต่แพทย์ยังไม่กล้าใช้ การหลงเชื่อใช้โดสเร่งขาวเหล่านี้ ส่งผลให้ผิวบาง แสบ ลอก และอาจอันตรายถึงขั้นตาบอดได้หากครีมเข้าตา

 การทดสอบครีมทาผิวขาว

การทดสอบสารอันตรายในครีมต้องอาศัยชุดทดสอบจากกรมวิทยาศาสตร์การแพทย์ ซึ่งมีขายในเว็บไซต์ของกรมวิทยาศาสตร์การแพทย์ วิธีการทดสอบไม่ยุ่งยาก ผลเชื่อถือได้ สำหรับการทดสอบเบื้องต้น ทำได้ในกรณีสงสัยสารปรอทแอมโมเนีย โดยนำผงซักฟอกมาผสมน้ำพอให้เป็นน้ำข้นขาว แล้วนำมาผสมกับครีมที่ต้องสงสัย หากครีมเปลี่ยนเป็นสีน้ำตาล ให้สงสัยไว้ก่อนว่า”อาจจะ”มีปรอทแอมโมเนีย แต่ผลที่ได้เป็นแค่ข้อสันนิษฐาน ยังเชื่อไม่ได้100%

วิธีเลือกซื้อครีมออนไลน์

ครีมควรมีการระบุรายละเอียดคือ ประเภทสินค้า วิธีใช้ วันผลิต วันหมดอายุ สถานที่ผลิต บริษัทผู้จัดจำหน่ายหรือนำเข้า ส่วนประกอบทั้งหมด และที่ขาดไม่ได้คือ เลขที่แจ้งรายละเอียดกับองค์การอาหารและยา หรือเรียกกันง่ายๆว่า เลขอย.

การมีเลขอย.หมายความว่า ผู้ผลิตได้แจ้งส่วนประกอบทั้งหมดให้กับทางอย.ทราบ ในทางทฤษฏีแล้วแปลว่า ครีมนั้นไม่มีสารอันตรายที่อย.ห้ามใช้ และไม่มีการใส่สารใดเกินขนาดที่อย.กำหนด ฟังดูน่าจะปลอดภัยแล้วใช่ไหมคะ แต่ในทางปฏิบัติแล้ว ผู้ผลิตเพียงแค่แจ้งโดยกรอกลงในแบบฟอร์ม แต่อย.ไม่ได้มีการเดินทางมาตรวจที่แหล่งผลิต หรือสุ่มนำสินค้านั้นไปตรวจจริง การมีเลขอย.จึงบอกความจริงใจได้ระดับหนึ่ง(ปลอดภัยกว่าไม่มีแน่นอน) แต่ไม่ได้เป็นเครื่องหมายรับประกันว่าจะปลอดภัยแน่นอน100%

อีกปัญหาหนึ่งที่เจอได้บ่อยคือ เลขอย.ปลอม นั่นคือมีการมั่วตัวเลขขึ้นเอง ไม่ได้มีการจดแจ้งจริง ซึ่งกรณีนี้สามารถตรวจสอบได้ง่ายมาก ผ่านทางเว็บไซต์ขององค์การอาหารและยา ตามลิงค์ด้านล่างค่ะ

http://wwwapp1.fda.moph.go.th/logistics/cosmetic/CSerch.asp?id=cos

วิตามินที่กินแล้วผอม แขนเรียว ขาเรียว?

จวบจนถึงปัจจุบัน ยังไม่มีวิตามิน ผลิตภัณฑ์เสริมอาหาร ที่พิสูจน์ได้ว่า กินแล้วผอมจริง ผอมเร็ว ปลอดภัย และไม่โยโย่ จากการตรวจค้นขององค์การอาหารและยาพบว่า สินค้าที่โฆษณาชวนเชื่อว่าเป็นวิตามินหรือสมุนไพรหลายเจ้า แท้จริงแล้วใส่ยาลดความอ้วนที่เป็นอนุพันธ์ของยาบ้า หลายตัวเป็นยาที่ถูกห้ามใช้แล้วเนื่องจากมีผลข้างเคียงที่อันตราย เช่น ซึมเศร้า ใจเต้นผิดจังหวะ ไปจนถึงเสียชีวิตได้ ส่วนวิตามินที่กินแล้วแขนขาเรียวนั้น ไม่มีความเป็นไปได้เลยในทางทฤษฏี

สรุปแล้วการเลือกซื้อของออนไลน์นั้น แม้จะเป็นทางเลือกที่สะดวก ประหยัดเวลา คลิกปุ๊บได้ปั๊บตอบสนองไลฟ์สไตล์ของคนยุคใหม่ได้ดี แต่ในการเลือกซื้อของที่ส่งผลต่อสุขภาพนั้น ควรคิดให้รอบคอบและตรวจสอบให้ละเอียด ไม่เหมือนกับการเลือกซื้อเสื้อผ้า ที่ใส่ไม่ดีก็เปลี่ยนใหม่ได้ เพราะหากครีมที่ซื้อมาทาส่งผลเสียต่อผิวหน้า หรือวิตามินที่ซื้อมารับประทานเป็นอันตรายต่อร่างกาย ผลเสียที่เกิดอาจแก้ไขได้ยาก หรือแก้ไขไม่ได้ กลายเป็นตราบาปติดอยู่ในใจไปตลอดชีวิต

Hidden Danger of Online Beauty Care

Read Before You Click

We all go online for everything from paying taxes, getting directions, doctor’s apppintments, to finding a date or shopping.  The internet has become our daily Mecca for all our needs.  What worries me the most is all the health care products that are available in cyberspace.  From cosmetics, vitamins to daily supplements, they are as easy as click, click, click to get them delivered to your door.  The question is…will they make you beautiful in a jiffy like Camera360 Apps available in the Appstore?  Let’s find out.

Overnight Whitening?

There are products that will decrease skin pigmentation, but they take weeks to see results.  Lotions that promise overnight whitening may contain ammoniated mercury that will do the trick with a little pitfall: instant swelling and redness with nausea vomiting on the side if too much lotion is applied.  The long term effect comes in form of bonus permanent blemishes to the skin, anemia and damage to the kidneys and liver.

The second danger from online beauty cream is hydroquinone, a substance that requires prescription for use, because it can cause permanent discoloration, especially when exposed at an excessive concentration.  Of course, a higher concentration is used to quickly whiten the skin with long term sacrifice in the works.

The third type of danger is from steroids, which are included in skincare products that promise to reduce redness and acne.  Your face may brighten up instantly, but once you stop, it is ten times worse than before.  Prolonged usage can also cause skin sensitivity and appearance of fine capillaries as well as permanent skin damage.

Lastly, the rising star of the group is “whitening dose”.  The manufacturer claims that if you use this in combination with other skin care products, it will hasten the whitening process.  The truth is that this is not anything new.  It is just a combination of different types of acids in high doses.  Some acids are prescribed by doctors, while others are feared by dermatologists of all ages because they can be atrocious to the skin or cause blindness if they get in the eyes.

Testing Whitening Products

A test kit can be obtained from the Department of Medical Sciences in the Ministry of Public Health.  It is also quite easy to perform the test by yourself.  For example, if you suspect the presence of ammoniated mercury, just mix some detergent with water so that it is milky white.  Then, add the suspicious product.  If it turns brown, then it “might” contain ammoniated mercury.  However, this is only a presumption, not a 100% certainty.

How to Choose Online Lotions

Skincare products should have a label to show what kind of product it is, how to use it, the date it was manufactured, the expiration date, where it was made , who distributes or imports it, as well as all of the ingredients.  Most importantly, it should also have a number code from the Food and Drug Administration or and FDA number.

An FDA number indicates that the manufacturer has submitted its ingredients to the FDA.  Theoretically, it means that the product does not have any toxic substance that is not FDA approved or that it does not contain an excessive level of any chemical.  It sounds like it should be safe, right?  In practice, the manufacturer only fills out the information on a form.  FDA officials do not physically inspect the manufacturing site or test the product.  An FDA number only ensure a certain level of quality (definitely better than ones without the FDA number), but it is not a 100% guarantee of safety.

Another problem that might come up is a fake FDA number on the product, but these can easily be checked on the FDA website at http://wwwapp1.fda.moph.go.th/logistics/cosmetic/CSerch.asp?id=cos.

Skinny Vitamins?

Up til now, there are still no vitamins or food supplements that have been proven to cause instant weight loss safely and not have a yo-yo effect.  The FDA findings showed that many advertised diet vitamins or herbal supplements contain ingredients that are similar to methamphetamines.  Many are controlled substance as they can cause harmful side effects such as depression, heart palpitation and even death.  As for vitamins that will make your arms and legs look slim?  It is theoretically impossible.

In conclusion, although online shopping is the answer to modern women because it is easy and fast with just a click, precautions should be taken when it comes to products that will affect your health.  It is not like buying clothes that you can just get a new one if you don’t like the color.  If the product you purchased online damages your skin or the vitamin affects your health, it may be difficult to remedy and can have an unwanted, long-lasting effect.